Skip links
Ponton

‘Ponton verkopen? Bel PC Shipbrokers!’

Share

Onder de nieuwe naam PC Shipbrokers blijft binnenvaartspecialist Paul Cornet doen waar hij goed in is. De makelaardij in Werkendam is op stoom en met het recent opgerichte Bestevaer Capital Funding wordt schippers een extra financieringsmogelijkheid geboden. Zijn wens? ,,Groter worden in algemeen drijvend materiaal. In Rotterdam ligt genoeg.”

Paul Cornet kent de markt van alle kanten. Hij komt uit een familie van schippers, heeft meer dan tien jaar zelf gevaren, is nog altijd eigenaar van het binnenvaartschip Challenger – 110-11.40 – is alweer dik tien jaar een bekend gezicht als scheepsmakelaar en als bestuurslid van PTC en kent zo’n beetje iedereen in de wereld van bevrachters, scheepsbouwers, toeleveranciers, financiers en verzekeraars. ,,Elke dag komen er wel even mensen aanwaaien,” zegt hij met een lach.

Zijn nieuwe kantoor bevindt zich aan de Beatrixhaven 2, pal achter de Nieuwe Merwede waar Zuid-Holland en Noord-Brabant samenkomen. Het is van jongs af zijn thuishaven en de plek waar Paul na jaren op het water aan wal ging om de makelaardij in te gaan. Het recessiejaar 2013 was niet de beste tijd om voor jezelf te beginnen maar anno 2024 kan hij zeggen dat het een goede stap is geweest.

Paul Cornet

Op dit moment heeft PC Shipbrokers zo’n 200 schepen in de verkoopportefeuille. Daarmee behoort de makelaardij tot de grootste in Nederland, België en Duitsland in het segment van tweedehands schepen. Wat zijn succesaanpak is? Paul: ,,Ik denk ons brede netwerk, de persoonlijke benadering, meedenken en eerlijk zijn. Plus dat we met ons team van zeven specialisten zichtbaar lol hebben in wat we doen.” 

De formule is no cure, no pay. De schepen die in verkoop worden genomen, zet PC Shipbrokers via zijn eigen kanalen in de picture. ,,Gemiddeld sluiten we, op dit moment, voor drie schepen per week een koop/verkoopovereenkomst. Een mooi resultaat in een tijd waarin de economie niet hot is en er veel onrust in de wereld heerst.”

Zijn team spreekt de talen van de markt. Collega’s die zich in Frankrijk als een vis in het water voelen, sparren met teamleden die bijvoorbeeld in Duitsland de weg kennen. Paul: ,,De cultuur en taal begrijpen, is een groot pluspunt. Zo krijgen we het rond.”

Waar het tegenwoordig nogal eens wil wringen, is de financiering. Banken zijn terughoudender in het verstrekken van hypotheken aan het MKB, zegt Paul. ,,Dat maakt het voor schippers lastiger om een stap te maken. Daarom heb ik met Marc Pullen Bestevaer Capital Funding opgericht die bij aankoop van een schip eventueel het ontbrekende stuk van de financiering kan regelen.”

PC Shipbrokers

Een adviesraad bepaalt mede of materieel en ondernemer voldoen aan de gestelde criteria. ,,Elf schepen zijn zo al aangekocht. Het mes snijdt aan twee kanten. De verkoper maakt meer kans op verkoop, de koper om zijn vervolgstap in te vullen,” zegt Paul. Om de markt tegemoet te komen, heeft hij ook een nieuwe methode ontwikkeld om heel snel financiën in kaart te brengen. ,,Binnen één minuut weet de koper welk bedrag hij nog te financieren heeft.” 

PC Shipbrokers stoomt de komende tijd verder op met een nieuwe website en een app die op een simpele manier informatie geeft over schepen in de verkoop en voor iedereen te downloaden is. ,,Op het moment dat er een schip te koop komt, geeft deze een seintje. Inclusief historie en waarde calculator, dus heel transparant.”

Naast de droogladingschepen is PC Shipbrokers nu ook actief in de markt van algemeen drijvend materiaal, zoals pontons en kraanpontons. ,,We hopen ons daar nog veel meer in te gaan bewegen, zeker ook in de Rotterdamse haven. En misschien zijn er ondernemers die ook tegen een mooi rendement willen investeren in ons fonds. Ik ga het gesprek graag aan.”

Beatrixhaven 2
4251 NK Werkendam 
Info@pcshipbrokers.com
www.pcshipbrokers.com

Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #13. Het volledige magazine is hier te lezen.