Skip links
oude spoor

Happen en proosten onder het oude spoor

Share

De trein komt er niet meer maar het borrelt in Station Bergweg als nooit tevoren. Food, drinks en ander lekkers op een onverwachte plek. En je kunt er nog flipperen ook.

Vanaf 12b vertrekt de internationale trein via Roosendaal naar Deventer met een stop op alle tussenliggende stations… 

Kan niet, dat klopt. Het is namelijk de olijke knipoog in het pas geopende Station Bergweg naar de tijd dat hier nog volop werd getreind. Boven de hoofden van het publiek dat deze nieuwe culinaire hotspot al massaal weet te vinden, blijft het op het informatiebord voor treinreizigers permanent steken op vertrektijd ‘1:02’. Opdat niemand kan vergeten dat Station Bergweg tot zijn sluiting in 2006 een drukke tussenhalte was op weg naar of van Den Haag Centraal.

Het uit de jaren zestig daterende gebouw onder het spoor is getransformeerd tot een heerlijke foodhall. Meer dan tien entrepreneurs, waaronder een aantal bekende en populaire uit de stad, zijn in dit pand aan een nieuw culinair avontuur begonnen. Lekkers uit allerlei windstreken, verenigd in een rauw Rotterdams decor van beton en veel glas waar de architect van toen, Sybold van Ravesteyn, vast geen bezwaar tegen zou hebben gehad. Want met het project Hofbogen krijgt het hele gebied een flinke renovatie-injectie.

GULZIGE GASTEN

Station Bergweg is, zoals ze zelf zeggen, een broedplek voor dorstige koks, hongerige brouwers en gulzige gasten. Want tja, waar begin je als bezoeker als lekkere geuren van alle kanten op je afkomen? Bij een café latte en handgemaakte verse croissant van Le Petitjean? Of gaan we onze vingers aflikken bij een van zijn andere klassieke warme baksels met bijvoorbeeld peer, noten en sinaasappelrasp of de oh zo lekkere Bretonse kouign amann? Echt, niet te kiezen… 

Chez Jan is ook al zo’n bekende, maar dan als leverancier van popi festivalfood. De eigenaren reisden en reizen met hun trucks waaruit prijswinnende hotdogs worden geserveerd, vooral rond maar nu is er dan ook een vaste stek. Klein maar fijn, zullen we maar zeggen, over het leuke loket in de hoek waar het team onder meer zijn luxe Classics, Smokers en French dogs bereidt. Buurman Guerrillah Tacos presenteert zijn eigen mix van streetfood met Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse touch in alle mogelijke varianten. Bijvoorbeeld met zwarte bonen en veel kaas en daar bovenop een variatie aan toppings.

Daarvandaan doen we een pitstop bij de Belgische toog van de Eurobrouwers uit Schiedam. Eigen gebrouwen wildbieren, stout, witjes en noem maar op dat uit de meer dan twintig tapkranen stroomt. Nog meer bier wordt er geschonken bij Kobar met zijn toppers van de Nederlandse markt. Voor wie meer van de cocktails is, is er buurman aRC Drinks die zich toelegt op het bereiden van de lekkerste cocktails en mocktails waarvoor expert Maurits Daems – eerder hoofdbarman bij Putaine in de Rijnhaven – zijn eigen siropen en kombucha drankjes maakt.

SMASH BURGERS

Op naar het volgende want er is meer food dat het verdient om ontdekt te worden. Nog plek voor een Franse crêpe uit het pop-uprestaurant, een pizza(punt) van huisgemaakt desemdeeg bij de mannen van Pizza Palace of worden het de pintxos van Bar Bilbao met hun culinaire ode aan Spaans Baskenland? Visliefhebbers kunnen aan de bak bij Bar Pekel die wordt gerund door het succesvolle team van Diepnoord een stukje verderop in de wijk. In Station Bergweg houd je bij hen halt voor bijvoorbeeld een portie garnalen, sardines op toast of mosselen. En voor de enige echte smash burger of een gefrituurd kippetje moet je zijn bij Stooges’. 

En als het mooi weer is, kan al dat lekkers over een tijdje naar boven als het terras op het toekomstige Hofbogenpark opengaat. Nog even geduld.

Foodhall Station Bergweg
Bergweg 335 Rotterdam

Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #13. Het volledige magazine is hier te lezen.