In het stoere M4H havengebied staat de Stadshaven Brouwerij met zijn Gastropub. Twee miljoen liter bier stroomt er uit de glimmende ketels. Ambachtelijk gebrouwen volgens een hypermodern circulair systeem.
Tekst: Evelien Baks – Beeld: DK Photography
Bierbrouwerij in een industriegebied
Je moet maar durven, om in een rauw industriegebied aan de rand van de stad een craft bierbrouwerij met horeca neer te zetten op zo’n vijfduizend vierkante meter. Harm van Deuren deed het, en met succes. Tachtigduizend bezoekers trekt de Stadshaven Brouwerij elk jaar naar het Merwe Havengebied. Vijftienduizend doen een toer door de brouwerij, die qua circulariteit er ook een hotspot van heeft gemaakt. Afvalwater uit het brouwproces wordt gezuiverd en hergebruikt, de bostel gaat naar de grazende buren van de Floating Farm die er betere melk door leveren die weer bij de keukendeur van de Stadshaven Brouwerij wordt afgeleverd. Op het dak zorgen 1700 zonnepanelen voor energie, oude accu’s van e-scooters worden ingezet om het overschot aan energie op te slaan. En dan heeft de brouwerij vorig jaar ook nog eens het eerste A.I. biertje gemaakt volgens een door ChatGPT opgehoest recept. Die staat niet op de kaart, maar was vooral bedoeld om te laten zien wat er allemaal kan.
Zo’n ultramoderne stadsbrouwerij staat er dus pal aan het water in het volop in ontwikkeling zijnde M4H havengebied in West. ,,Ik had al een biergroothandel en een paar brew pubs, grote restaurants met een kleine brouwerij, onder andere in Amsterdam. Maar ik had bedacht om naar Amerikaans voorbeeld in één keer iets groots in craft bier neer te gaan zetten. In Portland zie je mensen in het weekend van brouwerij naar brouwerij gaan. Een lekker biertje drinken, ‘good food’ erbij. Zoiets,” zegt algemeen directeur Harm van Deuren.
In de voormalige fruitloods, eigendom van het Havenbedrijf, zag hij toekomst liggen voor zijn Stadshaven Brouwerij. Er ging een nieuw dak op, oude muren bleven staan, ramen kregen weer lucht en in het midden van dat bonkige gebouw kwam vol in het zicht de brouwerij van Duitse makelij. ,,De Mercedes onder de brouwerijen,” zegt hij. Glimmende ketels, goed voor twee miljoen liter ambachtelijk gebrouwen bier per jaar. Daarmee zijn ze meteen de op één na grootste van Nederland in de categorie craft bier.
FRUIT ERBIJ
Tien ‘fearless’ bieren staan er vast op de drankenkaart, waarvan twee alcoholarme. Geheel in stijl met de historie van de loods zijn ze stuk voor stuk verrijkt met een vleugje fruit. Een favoriet van veel gasten is de Octopus Blond met zijn subtiele smaak van kiwibessen en bloedsinaasappel. De Great White met onder meer grapefruit doet het ook heel goed. Grappig hoe rare zeewezens de hippe etiketten bevolken. Harm: ,,Die vertellen het verhaal van de avontuurlijke Rotterdammers die de wereld introkken op zoek naar mooi fruit.”
Zo stoer als de bieren en hun zes brouwers zijn, zo stoer zijn ook de gerechten die uit de open keuken komen. En natuurlijk gaat er bier en fruit in. ,,De horeca is een verlengstuk van ons biermerk. Net zo affordable premium,” zegt Harm. In de waterfront Gastropub komen als appetizer krokant gefrituurde augurken in IPA-bierbeslag op tafel met erbij vegan ranch saus. Of bestel de nacho’s uit de steenoven met gerookte pulled pork, cheddar en limoenhangop van de Floating Farm, of ribfingers met bockbiersaus. Om je daarna over te geven aan een meer dan stevige burger of stuk bavette met erbij frietjes met biermayonaise.
EXPORT van bier
De Stadshaven Brouwerij timmert lekker aan de weg. Zijn biertjes liggen in Nederland in de meeste supermarkten en vliegen inmiddels de wereld over naar verre contreien als Taiwan, Singapore en Canada. Harm: ,,We exporteren naar negentien landen al. Export brengt niet alleen volume, het helpt ook enorm om het merk Stadshaven Brouwerij in Nederland verder bekend te maken. Als je op de Antillen ons biertje drinkt, denk je toch: hé leuk, uit Rotterdam…”
Hij had zijn brouwerij nergens anders dan in deze stad willen runnen, zegt hij. ,,Zo’n groot iets, waar je kwalitatieve bieren maakt in veel volume, in een visueel aantrekkelijke omgeving, dat past hier helemaal. Mijn droom is dat we qua naamsbekendheid over vijf jaar in de top-3 van speciaal bierbrouwerijen in Nederland staan. Daar gaan we voor.”
—
De Stadshaven Brouwerij
Galileistraat 24, Rotterdam.
Makkelijk te bereiken met de auto, het OV en de Watertaxi. Voor info en rondleidingen:
—
Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #15. Het volledige magazine is hier te lezen.