Skip links

‘Bijzonder team, speciaal product’

Share

Een boxkoeler van Weka Marine – gecertificeerd met een Green Award – gaat in principe een scheepsleven lang mee. ,,We werken met koper-nikkel. Een ijzersterke combinatie wat ons uniek in de wereld maakt.”

Wat Weka Marine naast een gezond, duurzaam en florerend bedrijf met een mooi product nog meer leuk maakt? Directeuren Danny Caffa en John van der Stelt unaniem: ,,De mensen die hier werken. We hebben het leukste team dat er is en we zijn één want als het nodig is, zijn we allemaal in staat om een koeler te bouwen. Overigens ook een must voor iedere nieuwkomer om dit te willen leren, ongeacht je functie zodat je weet welk mooi product we maken.”

Milieuvriendelijke koeloplossingen zijn het fundament van het bedrijf dat sinds 1957 aan de weg timmert vanuit Krimpen aan den IJssel. Gelegen naast de grote loods van IHC – ‘Veel van onze koelers zijn daar in schepen ingebouwd’ – en nabij de Nieuwe Maas klopt hier maritiem bloed in de aderen van de onderneming. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de trots van het bedrijf: de koper-nikkel boxkoelers voor scheepsmotoren. 

,,Ons product is uniek in de wereld, durven we te zeggen. Dat komt door het innovatieve materiaal: koper-nikkel. Dit zorgt voor een zeer lange levensduur – de koeler kan een scheepsleven mee –, vergt weinig tot geen onderhoud en zorgt voor lage Cost of Ownership. Op de lange termijn is de eindgebruiker, ondanks een iets duurdere investering, daarmee goedkoper uit en heeft hij een product waarover hij lange tijd tevreden kan zijn. Bovendien zijn bij onze koelers geen additionele beschermende applicaties tegen biologische aangroei nodig. Een win-win dus voor onze klanten. Zij kopen bij Weka een product waar ze in feite geen omkijken meer naar hebben,” zeggen Danny en John.

In de moderne productiehal wordt al dat koper gevormd tot de buizenbundels in U-vorm. Deze varieert van klein tot de loodzware van enkele vierkante meters. ,,En dat is al een lichtere variant van de robuuste stalen koelers zoals die vroeger werden gemaakt. Dat doen we op speciaal verzoek nog regelmatig.” 

De koelers van Weka Marine, die wereldwijd worden ingebouwd in binnenvaart-, marine- en zeeschepen, zijn een zeer duurzaam product, benadrukken Danny en John. Sowieso is 98% van het materiaal later recyclebaar. ,,Een unicum. Weka Marine is op dit gebied pionier en dat blijft niet ongezien.” Zijn inspanningen op dit terrein leverde Weka Marine in 2021 een Green Award op. Daarmee is de onderneming toegetreden tot het netwerk van bedrijven die zich inzetten voor een duurzamere scheepvaart.

Weka Marine is een gezond, groeiend bedrijf, zeggen Danny en John. ,,Maar belangrijk is dat we verder groeien op de manier waarbij iedereen in het bedrijf betrokken blijft. Een blij team betekent immers blije opdrachtgevers, en de groei van het bedrijf is hiervan een afgeleide…”

Industrieweg 2c
2921 LB Krimpen den IJssel 
Info@wekamarine.com
www.wekamarine.com

Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #13. Het volledige magazine is hier te lezen.