Skip links
Machinefabriek de Waal 85 jaar

85 jaar innovatie en vakmanschap bij de Waal

Share
Veel schepen in de Rotterdamse haven, varen rond met een stuurmachine of innovatief roersysteem van Machinefabriek de Waal uit Werkendam. Deze specialist in manoeuvreer- en voortstuwingstechnologie bestaat dit jaar maar liefst 85 jaar. Al generaties lang is het een onafhankelijk familiebedrijf, waar producten nog steeds met dezelfde liefde en vakmanschap gemaakt worden als 85 jaar geleden.

Ko de Waal begon in 1938 zijn machinefabriek in Werkendam. Het was de tijd van de vrachtzeilvaart. Met de zogenoemde zijschroefinstallaties kon er in die tijd ook zonder wind gevaren worden. Vandaag de dag kan dit bijzondere familiebedrijf, waar zelfs de vierde generatie al betrokken is bij de bedrijfsvoering, zich specialist noemen in de manoeuvreren voortstuwingstechnologie. Niet alleen voor de binnenvaart, maar ook voor zeevaart, visserij, industrie én superjachten.

INNOVATIE EN VAKMANSCHAP
Innovatie en vakmanschap zijn begrippen die passen bij De Waal. Zo ontwikkelde en produceerde De Waal de innovatieve en brandstofbesparende Easyflow roeren: een populair product in de wereld van de binnenvaart. Andere bekende producten zijn de complete schroefasinstallaties en stuurmachines. Het bedrijf heeft alle ervaring en kennis in huis om stuurmachines op maat te bouwen; hopperdredgers, shortsea-coasters, offshore werkschepen, visserijboten en vele andere schepen
varen rond met een Stuwa stuurmachine.

OVERUREN
De draaibanken in de moderne machinefabriek draaien vaak overuren. De Waal is altijd druk met zowel nieuwbouw als reparaties. Voor de LNG-binnenvaartschepen van Shell levert het bedrijf het complete pakket aan voortstuwingen manoeuvreerproducten, net als voor het allereerste nieuwbouwschip dat op waterstof gaat varen: het ms Antonie. Eigenaar Harm Lenten is al jarenlang een tevreden klant. ‘Voor roeren en schroefasafdichtingen wisten we al snel dat De Waal de partij is waar je moet zijn’, aldus Lenten.

Naast roeren voor de binnenvaart, maakt De Waal roeren die wel vier keer zo groot zijn, bijvoorbeeld voor de baggerindustrie. Zo is Royal IHC al jarenlang een goede klant. Hiervoor maakte De Waal ooit de grootste stuurmachines die de machinefabriek op dat moment kon bouwen. Echter, ook voor kleinere stuurmachines kunnen klanten terecht. ‘Wij kunnen de gehele range aan stuurmachines leveren’, aldus sales engineer Matthijs Versluis.

GOEDE SERVICE
Ook het verlenen van goede service staat bij de Werkendamse machinefabriek hoog in het vaandel. Met de twee gloednieuwe servicebussen die dit jaar in gebruik zijn genomen, luidt De Waal een nieuw tijdperk van serviceverlening in. De Waal levert haar producten van A tot Z; van de inbedrijfstelling en nazorg tot aan het verlenen van wereldwijde service. De servicemonteurs komen in iedere haven in Nederland, Europa of wereldwijd.

Meer weten over Machinefabriek De Waal? Neem eens een kijkje www.dewaalbv.nl.

Machinefabriek De Waal • Biesboschhaven Noord 4, 4251 NL Werkendam
info@dewaalbv.nlwww.dewaalbv.nl