Skip links
Risico's

‘We analyseren risico’s met de ogen van brandweermensen’

Share

Voormalig leidinggevenden bij de brandweer Dennis Bergwerff en Marc van Zijll de Jong weten als geen ander hoe de vinger te leggen op risico’s. Delta Risk Consulting is gespecialiseerd in het uitvoeren van risicoanalyses voor onder meer bedrijven, verzekeraars en het intermediair. ,,Met effectief risicomanagement is veel te reguleren.”

Je hoeft hen niet te vertellen hoe dramatisch een calamiteit kan uitpakken. Ze hebben in de tijd dat ze leidinggevenden waren bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond alles gezien. Daardoor denken ze in scenario’s. Wat kan er misgaan en wat zijn de gevolgen voor de bedrijfsvoering? Dat is exact hoe Delta Risk Consulting (DRC) naar risico’s kijkt. Meedenken aan de voorzijde om de gevolgen aan de achterzijde te verkleinen of misschien helemaal weg te nemen.

,,Wat we doen, is de bedrijfsrisico’s – mogelijke schadeoorzaken, bedreigingen – inventariseren, analyseren en inzichtelijk maken. Op het gebied van onder andere brand, inbraak-, water-, bedrijfs-, aansprakelijkheids- en milieuschade. Wij adviseren al tijdens ons bezoek over het beheersen van risico’s. Dat is ons DNA. Uit onze inspectie kan naast een rapport ook preventieadvies voortkomen waarmee we de ondernemer desgewenst begeleiden. Het gaat uiteindelijk om de bedrijfscontinuïteit van de onderneming. We weten dat 50% van de bedrijven er niet bovenop komt. Er is daarom veel winst te behalen en met onze achtergrond kunnen we daarover goed adviseren en oplossingen bieden. Niet te theoretisch, maar op een praktische manier,” zeggen Marc en Dennis. Daarnaast adviseert en begeleidt DRC bedrijven bij renovaties en nieuwbouw van bedrijfspanden.

DRC kijkt dus met de ogen van een in de praktijk gepokt en gemazeld team van medewerkers van de brandweer en uit de bouwsector. Een risico kan in heel kleine dingen zitten, is hun ervaring: ,,Poetsdoeken, stekkerdozen die veelvuldig worden gebruikt, brandbare buitenopslag tegen de gevel, accu’s die zomaar ergens zijn neergezet… veel oorzaken zitten in dezelfde hoek. Wij zien het overal, ook in de havens. Het bedrijfsgebouw zelf voldoet dan aan de eisen van de BBL (Besluit bouwwerken leefomgeving) maar wij zeggen: dat is alleen de basis. Er zijn andere risico’s. Door al die zaken vast te leggen, creëer je bewustzijn bij de ondernemer. Daarnaast leven bij ondernemers zeer veel vragen op preventief vlak, vooral ook over nieuwe risico’s gerelateerd aan de energietransitie en duurzaamheid.”

In hun risicoanalyses en bijbehorende adviezen fileren Dennis, Marc en hun collega’s haarfijn wat er mis kan gaan, zowel op materieel gebied als op bedrijfsschadegebied. Dat mes snijdt meteen aan twee kanten. ,,Een lager risicoprofiel zou in sommige gevallen de verzekeringspremie positief kunnen beïnvloeden. Geen doel op zich, dat is immers het voorkomen van problemen en het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit. Dat vraagt niet altijd een forse investering, want heel veel is ook organisatorisch aan te passen. Als je je daarvan bewust bent, wordt al veel leed voorkomen.”

Overschieseweg 332
3112 NC Schiedam
Info@d-rc.com
Delta Risk

Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #13. Het volledige magazine is hier te lezen.