Skip links
Harbour Run, Michiel Maas

‘Gouwe ouwe obstakels bij 10de Harbour Run’

Share
Haal je klauwen maar uit de mouwen, zeggen ze bij SportVibes als de Harbour Run Rotterdam op zondag 1 oktober weer van start gaat. Joost Kuyper is de man die de leuke obstacle run door de haven elk jaar in de steigers zet. “Deelnemers moeten zich door meer dan twintig obstakels op een parcours van zesof tien kilometer heen bijten.”

De grootste fun van de Harbour Run? “Je rent samen met je maten, collega’s of vrienden over haventerreinen die normaal gesproken gesloten zijn voor buitenstaanders. En onderweg overwin je natuurlijk de obstakels. Dit jaar halen we vanwege ons jubileum een paar ouwe gouwe uit de kast,” zegt Joost. Tien jaar geleden renden de deelnemers voor het eerst over het parcours in de Rotterdamse haven. Dwars door het uitgebreide gebied, over terreinen waar de dag ervoor nog met opgestroopte mouwen werd gewerkt. In 2022 bij de negende Harbour Run stonden zesduizend deelnemers aan de start bij de RDM Onderzeebootloods op Heijplaat, waaronder 225 business teams.

Het parcours voert tussen bergen havenmateriaal door, dan weer langs joekels van schepen en altijd is daar het zicht op dat machtige gebied met zijn drijvende bokken, hijskranen en gigantisch hoge muren van containers. Voor het uitstippelen van de route werken Joost en zijn team nauw samen met hun parcourspartners. Dat zijn bedrijven die voor deze unieke run hun poorten en werkterreinen wijd opengooien. Een redelijk trouwe club volgens Joost die graag meewerkt. Sommigen bouwen zelfs eigenhandig obstakels. Logistiek is de hele operatie nogal een hersenkraker: “Heel vaak wordt er de dag ervoor nog gewerkt op al die terreinen. Dan kunnen we pas later die middag beginnen met het uitzetten van de route en het bouwen van obstakels. Er komt meer bij kijken dan gedacht want twaalf terreinen in het parcours betekent ook schakelen met twaalf verschillende contactpersonen. En dan hebben we het nog niet eens over alles wat je moet regelen voor de openbare weg met de gemeente en alles rondom het start/finishgebied. Al met al een hele logistieke puzzel om alles in elkaar te schuiven maar het lukt ons elk jaar weer.”

De grootste fun zit ‘m natuurlijk in de obstakels. Of misschien hangijzers want ga er maar aan staan om onder dingen door te kruipen, aan te gaan hangen of je een weg te zoeken in een lint van containers. Voor de tiende editie op 1 oktober 2023 heeft de organisatie de bouwboeken van afgelopen jaren erbij gepakt. “We hebben besloten een aantal succesnummers, de leukste van negen maal Harbour Run, terug te laten komen. Mijn persoonlijke favoriet is de enorme ballenbak waar de renners doorheen moeten zwemmen. Dat brengt bij iedereen het kind naar boven. Overigens binnen ons bureau ook een berucht obstakel want na afloop moeten we al die 17.000 ballen weer in zakken stoppen.” Nog zo’n leuke hindernis vormen de windmachines in een van de havenloodsen. “Tegen de storm in lopen met windkracht 10, nauwelijks vooruit te komen… We maken het graag moeilijk voor de deelnemers, haha. Eigenlijk creëren we gewoon een grote speeltuin voor volwassenen en maak je obstakels die je zelf leuk vindt. Elk jaar proberen we nieuwe dingen te verzinnen om de deelnemers weer te verrassen, maar het moet veilig blijven. Alles wordt gekeurd om te zien of het voldoet aan de bouwcriteria. In het bouwboek dat wij maken, staan constructietekeningen die aan de gemeente worden voorgelegd.”