Skip links
douane

BSF is óok douane-expediteur met eigen declaranten

Share

BSF Expediteurs uit Hellevoetsluis heeft naam gemaakt als gespecialiseerde full service expediteur. Maar het bedrijf heeft ook een eigen douaneafdeling met eigen douanevergunning en eigen declaranten. “Simpeler kunnen we het niet maken. Of je voor het volledige pakket gaat – logistiek traject met douane-afhandeling – of alleen van onze douanedienst gebruik wil maken, het kan allebei,” zegt directeur Roel van Tuijl.

Internationale handel, met name import, gaat doorgaans gepaard met het afwikkelen van een stevige berg papierhandel. Ingewikkeld, tijdrovend. Zelf regelen kan, zeker. Maar vergis je niet, zegt expert BSF, de regelgeving op het terrein van in- en uitvoer is complex. Vergunningen en kennis zijn één, maar heb je bijvoorbeeld ook de juiste software in huis om de douanezaken elektronisch af te handelen?

Een van de verplichtingen is – aan de grens of op aankomstlocatie – het inklaren van goederen die van buiten de Europese Unie ons land binnenkomen. De aangifte dient elektronisch ingediend te worden bij de douaneautoriteiten zodat alle invoerrechten – o.a. btw en accijnzen – kunnen worden betaald. Het afhandelen ervan is in handen van een douane expediteur die de aangifte verzorgt. Deze kent de procedures en zorgt voor een zorgvuldige, snelle afhandeling. Met die expertise is deze ook de assistent en adviseur bij eventuele moeilijkheden en/of geschillen.

Sinds Brexit is de vraag naar deze expertise alleen maar toegenomen, zegt Roel van Tuijl die samen met Ruud Bestman de directie voert van het familiebedrijf dat al 26 jaar een bekend allround expediteur is. “Al vanaf 2015 zijn we ons meer gaan focussen op douanezaken en hebben we al ons personeel opgeleid tot assistent-declarant. We hebben onze eigen douanevergunning uitgebreid en hebben nu twee declaranten in dienst. We zien dat onze douaneactiviteiten echt van toegevoegde waarde zijn voor onze klanten, veelal werkzaam in de MKB-hoek. Zij hebben te maken met één partij die alles voor hen kan regelen, krijgen zo maar één rekening en de handel wordt bij de deur bezorgd.”

Met een compleet pakket aan douanediensten kan BSF Expediteurs producten snel aangeven bij de douane waarmee onnodige kosten worden voorkomen. De klantenkring bestaat uit importeurs, exporteurs, transporteurs, agenten en logistieke providers. Roel: “We geven ook advies en ondersteuning in het voorbereidingstraject. Het is immers zeer belangrijk dat de juiste goederencodes worden toegepast. En zoals iedereen weet, de devil zit altijd in de details. BSF bezit het AEO-certificaat, een NIWO-vergunning en is aangesloten bij FENEX. Als enige expediteur is BSF VIHB gecertificeerd en actief geassocieerd lid van de MRF.”

De kosten voor een douaneaangifte hangen onder meer af van de complexiteit van de aangifte en de frequentie van de zendingen. Ook het aantal verschillende producten – HS-codes – bepalen de prijs. Roel: “Losse douanezaken, advies, het hele pakket… We bieden het allemaal aan. Dus neem voor mee informatie gerust contact op met onze douanespecialisten.”

Struytse Hoeck 1
3224 HA  Hellevoetsluis
info@bsf.nl
www.bsf.nl

Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #14. Het volledige magazine is hier te lezen.