Skip links
Vopak

OPEN VOOR IEDEREEN

Share

Mathilde de Winter is Executive Vice President Human Resources and Communications bij Vopak in Rotterdam. Ze maakt zich sterk voor meer inclusie en diversiteit binnen de haven. Daarbij schuwt ze de rol van boegbeeld niet. ‘Ieder mens heeft talent en elk talent is nodig. Op alle niveaus. We doen het samen. Dat moeten we veel meer laten zien’.

Is dit jouw droombaan?

Mijn reis bij Vopak begon in 2008. Eerst als HR business partner voor het global headoffice, vervolgens voor de chemieterminals Botlek en de gasterminal Vlissingen. In 2020 werd ik divisiedirecteur HR Europa en Afrika. Een rol zoals ik nu heb, binnen of buiten het concern, was wel een logische volgende stap. Maar nog niet op het moment dat ik er vorig jaar oktober voor werd gevraagd. Een verrassing dus. Toch had ik binnen één minuut de knop in mijn hoofd omgezet. Ik ga hiervoor! dacht ik. Ik kon 1001 redenen bedenken waarom ik er nog niet klaar voor zou zijn. Maar ik geloofde ook in mezelf en mijn ervaring. 

Is dat vrouw-eigen om zichzelf te onderschatten?

Vrouwen bedenken eerder redenen waarom ze het vooral niet moeten doen, mannen laten dit vaak minder blijken. Doorzettingsvermogen is wel een fijne eigenschap. In mijn opleidingstraject lag het misschien niet voor de hand om naar de universiteit te gaan. Maar ik ben er wél gekomen. Ook binnen Vopak heb ik echt stappen gezet in mijn ontwikkeling. Daarmee kan ik een voorbeeld zijn voor anderen. Juist ook voor hen moet ik laten zien dat het kan. Waar je ook vandaan komt. Als je maar focus hebt, energie en het laat zien.

Vopak

Hoe kijk je terug op 16 jaar Vopak?

De haven heeft enorm veel te bieden. Dat was een eyeopener, want ik kwam uit de railsector. Vopak bleek bovendien een bedrijf dat tot in elk detail bij mij past. Sociaal, met oog voor de mens in de breedste zin. Medewerkers krijgen volop kans zich te ontwikkelen. Ook buiten de gebaande paden. Er worden sprongen gemaakt. Van a naar c is geen uitzondering. We tonen lef. Mensen zijn bereid elkaar te helpen. En ik houd van de informele manier van met elkaar omgaan. Het maakt niet uit bij wie je naar binnen stapt. De deur staat open voor iedereen. Om uiteindelijk samen resultaten neer te zetten. Er ligt dus een stevig fundament qua werkcultuur. Uiteraard wil ik er wel nuances in aanbrengen.

Wat is jouw visie?

Vopak is een fantastisch havenbedrijf. Naar buiten toe kunnen we dat nog meer uitdragen dan we tot nu toe hebben gedaan. Onze geschiedenis gaat meer dan 400 jaar terug. We zijn in al die tijd steeds voldoende flexibel geweest om te anticiperen op veranderingen. Ook nu zijn wij bezig met de toekomst. Qua aanpassingen en innovaties op het gebied van de energievoorziening. Maar ook als een bedrijf waar mensen in goede harmonie samenwerken, waar we continu van elkaar leren en er ruimte is voor iedereen. Op dat laatste punt kunnen we nog verbeteren.

Ook met oog op de krappe arbeidsmarkt?

Met vele andere havenbedrijven vissen we in dezelfde vijver. Met een opvallende arbeidsmarktcampagne hebben we vorig jaar laten zien dat we weliswaar een lange historie hebben, maar absoluut geen stoffig bedrijf zijn. Al deed alleen al de groengele kleur – in contrast met het vertrouwde rood en groen – intern eerst toch even wat stof opwaaien. Die frisheid past bij onze nieuwe koers, intern en extern. Helder en uitdagend: ‘Verbeter de wereld. Begin bij Vopak’. Bij ons kun je een rol spelen in alles wat er momenteel in de energiesector gebeurt. Duurzame aanpassingen, nieuwe energiedragers en -bronnen. We laten onze toffe projecten zien én onze diversiteit aan mensen. We merken dat de campagne, waarin een reeks aan rolmodellen te zien zijn, haar vruchten afwerpt. Meer jongeren, vrouwen en mensen vanuit andere sectoren, en met diverse achtergronden, zijn nieuwsgierig geworden naar wat we te bieden hebben. Je moet dus laten zien wie je bent, waar je voor staat en wat je in huis hebt.

Diversiteit begint volgens jou bij inclusie?

Ik geloof sterk in inclusie, het creëren van een omgeving waarin mensen zich veilig en gezien voelen. Alleen dan kan diversiteit vruchten afwerpen. Je kunt wel met veel verschillende groepen mensen aan tafel zitten, maar als niemand voor zijn mening durft uit te komen, is diversiteit niet duurzaam. Bij Vopak hebben we al grote stappen gezet, zeker als ik dat vergelijk met 2008 toen ik hier begon. Kijk alleen al naar de 35 nationaliteiten hier op het hoofdkantoor, fors meer vrouwen in senior managementposities en in technische functies. Ook voor mensen uit de Pride community zijn we een goede werkgever. Maar we zijn er nog niet. We streven ernaar om nog meer een afspiegeling te zijn van de samenlevingen waarin we opereren. Wereldwijd en ook in Rotterdam.

Hoe hebben jullie inclusie en diversiteit geborgd?

Onze Employee Resource Groups, open voor iedereen, dragen bij aan een inclusieve cultuur waarin iedereen zich gewaardeerd en gehoord voelt. Internationals at Vopak, Women at Vopak, Pride at Vopak, en Young Vopak. Het gemeenschappelijke Vopak-gevoel, vol trots en passie, is niet beperkt tot alleen de Rotterdamse haven, maar strekt zich uit tot havens over de hele wereld, van Houston, Durban tot Singapore. Het delen van deze vibe met elkaar is belangrijk, maar mag ook meer zichtbaar zijn voor anderen. De deuren moeten wijd openstaan voor iedereen die in de buurt van onze bedrijven woont. Met Vopak’s WeConnect Foundation bieden we wereldwijd kansen aan tieners en jongvolwassenen in de omgeving van onze terminals, samen met lokale scholen en NGO’s, en mét de hulp van onze eigen medewerkers. Wij zijn ervan overtuigd dat elk individu talent heeft en dat dit talent, op elk niveau, essentieel is voor ons succes.

Vopak - Mathilde de Winter

Hoe ziet de Rotterdamse havenarbeider van de toekomst er volgens jou uit?

Hoewel de traditionele havenarbeiders, waar de haven groot mee geworden is, nog steeds een belangrijke rol spelen, moeten we ons ook richten op het verwelkomen van vrouwen, leden van de LGBTQ+ gemeenschap en mensen met diverse culturele achtergronden. Het is van essentieel belang dat we aannames wegnemen en de haven als een aantrekkelijke werkplek wordt gezien door iedereen. Ook door diegenen die misschien niet als eerste aan de haven denken voor hun carrière. Er is veel werk te doen, en we hebben nieuwe aanwas hard nodig om de toekomst van de haven te verzekeren.

In 2023 werd je verkozen tot Rotterdamse Zakenvrouw (Directeur/Manager) van het Jaar. Hoe is dat gegaan?

Het Havenbedrijf Rotterdam had mij voorgedragen, wat voor mij al een enorme eer was. Daarna volgde een intensief proces. In jurygesprekken scherp blijven op elk aspect van mijn werk en waar ik voor sta. Als ik iets doe, dan ga ik ook voor goud. Uiteindelijk belandde ik bij de laatste drie, en werden de bedrijven bezocht. Mijn collega’s hadden een uitgebreid programma opgezet waarin ze de jury mijn impact op de organisatie lieten zien, van mijn divisie collega’s tot aan de CEO en mensen van de terminals.

Een gevoel van erkenning?

Het moment van de prijsuitreiking in het Rotterdamse Stadhuis was overweldigend. Daar stond ik dan, in de stad waar ik van houd, erkend voor mijn harde werk en mijn diepe overtuigingen. De jury was onder de indruk van mijn vastberadenheid, de waarden waar ik voor sta, en mijn zogenaamde x-factor. Ik was blij dat ik daarna lekker op vakantie ging om alles te laten bezinken. En te bedenken hoe ik als rolmodel de titel kon gaan inzetten.

Je wilt als rolmodel een brug slaan tussen stad en haven?

In Rotterdam liggen mijn roots. Hier voel ik me thuis en in de haven gedij ik. Dat gun ik anderen ook. Hoe? Door bijvoorbeeld jongeren uit achterstandswijken kennis te laten maken met bedrijven zoals Vopak, via initiatieven zoals JINC’s ‘Baas van Morgen’. Een Rotterdams kind een dag onderdompelen in mijn wereld bij Vopak, daar geloof ik in en geniet ik van. 

‘Women at the Port’ heb ik samen met drie andere Rotterdamse havenbedrijven opgezet. Het idee erachter is om het andere gezicht van de haven te laten zien. Met inspirerende sprekers en ruimte voor dialoog. Een middag waar iedereen, vrouwen en mannen, verrijkt van terugkomen. We moeten de vooringenomenheid wegnemen en elkaar vooral beter leren begrijpen.

Buiten werk om ben ik samen met vrienden bezig met initiatieven die verbinden, zoals het organiseren van lunches op basisscholen in Rotterdam-Zuid. Kinderen die in armoede opgroeien helpen, met een voedzame maaltijd én met inspiratie, door het delen van verhalen die ze anders niet zouden horen. 

Waarom is accepteren van verschillen voor jou persoonlijk zo vanzelfsprekend?

Mijn familie, met Indonesische, Antilliaanse en Surinaamse invloeden, was een gezellige, bonte melting pot. Voor mij is kleur of religie nooit een ding geweest. De een werkte in de haven, de ander was bankdirecteur. Voor mij waren er geen verschillen. Als tiener voetbalde ik, waarbij de meeste teamgenoten lesbisch waren. Ook dat was voor mij normaal. Naarmate je ouder wordt, word je bewuster hoe mensen daar anders naar kunnen kijken. Mijn enorme drang naar inclusie komt daar waarschijnlijk vandaan. We moeten het met elkaar doen. Kijk naar elkaars bijdrage. We hebben allemaal verschillende competenties en zie daar de waarde van in. Ik geloof dat we daarvan beter worden en meer kunnen bereiken.

Bij Vopak helpt de wereld vooruit

In havens over de hele wereld biedt Vopak opslag- en infrastructuur voor energie en grondstoffen. Al meer dan 400 jaar loopt Vopak voorop bij transities, met een focus op veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie. Samen met partners en klanten versnelt zij infrastructuur-oplossingen voor waterstof, ammoniak, CO₂, langdurige energieopslag en koolstofarme grondstoffen waarmee we de weg vrijmaken voor een duurzamere toekomst. ‘We help the world flow forward’.

Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #13. Het volledige magazine is hier te lezen.