De vrijheid moet worden gevierd. Elk jaar weer want vanzelfsprekend is het niet dat mensen in vrijheid kunnen leven. Op 5 mei gaan daarom de tafels naar buiten, schuiven buurt- en stadsgenoten bij elkaar aan, gaan de gesprekken los en komt er dampende soep op tafel.
Hét symbool van de Vrijheidsmaaltijd die jaarlijks in heel veel plaatsen in ons land wordt georganiseerd, is soep. Elk jaar krijgt een bekende Nederlandse kok het verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om een recept te brouwen voor een hartverwarmend soepje met vredelievende boodschap.
Het ei voor dit soepinitiatief werd tijdens coronatijd toen de Vrijheidsmaaltijden geen doorgang konden vinden, in 2020 gelegd door Michelinsterren-kok Joris Bijdendijk met worstenmaker en chef Samuel Levie. Het doel was dat iedereen met het recept aan de gang kon en dezelfde maaltijd kon delen. Na Yvette van Boven, Nadia Zerouali, London Loy en Nick Toet is het in 2025 chef Jet van Nieuwkerk, onder meer bekend van haar kookprogramma’s op 24Kitchen, die de bodem heeft gelegd voor de nationale Vrijheidssoep. ,,Heel vet,” zei ze daarover. Omdat ze gelooft in de verbindende kracht van eten. En over de Vrijheidssoep: ‘Samen stil kunnen staan bij het belang van vrijheid’.
Jet ging te rade bij haar oma die haar als kind leerde hoe je soep maakt. Samen kwamen ze uit op een stevige Italiaanse Minestrone met boerenkool en witte bonen. De soep gaat in blik naar de organisatoren van de Vrijheidsmaaltijden verspreid door heel Nederland maar je kunt ook zelf aan de bak. Nodig buren, vrienden, kennissen en/of familie uit en vier op 5 mei dat wij in Nederland tachtig jaar in vrijheid leven.
VRIJHEIDSSOEP 2025 VAN JET VAN NIEUWKERK
Recept voor 6 personen
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 prei, in ringen
- 2 wortels, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 1 courgette, in blokjes
- 150-200 g boerenkool of palmkool (naar keuze)
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 blik tomaten (gepeld of in blokjes) (400 g)
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 snufje suiker (optioneel)
- 1,5 liter groentebouillon
- 1 blik (400 g) witte bonen (uitgelekt en afgespoeld)
- Verse basilicum, gehakt (als garnering)
- Zout en peper naar smaak.
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
- Voeg de knoflook, prei, courgette, wortel en bleekselderij toe en bak 5-7 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1-2 minuten mee.
- Voeg dan het blik tomaten toe, samen met oregano, tijm, laurierblaadjes en een snufje suiker. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door.
- Voeg de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook.
- Voeg de boerenkool/palmkool toe.
- Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg de kikkererwten of witte bonen toe en laat de soep nog 10 minuten doorkoken.
- Haal de laurierblaadjes uit de soep.
- Roer de verse basilicum erdoor en/of gebruik dit als garnering.
Tip: serveer de soep met een flinke eetlepel peterseliepesto er bovenop en knapperige croutons…
—
Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #16. Het volledige magazine is hier te lezen.