Skip links
Jezelf ontwikkelen

Jezelf ontwikkelen

Share

Sinds 2017 is Netwerk Nieuw Rotterdam dé plek waar jongeren tussen 16 en 27 jaar samenkomen. Alles draait om verbinding, persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor de kwetsbaren in Rotterdam. ‘Met inspirerende activiteiten, trainingen en ontmoetingen bieden we jongeren een plek om zichzelf te ontdekken en te groeien. Door actief bij te dragen aan onze stad leren ze dat ze van betekenis zijn en dragen ze bij aan een harmonieus en inclusief Nieuw Rotterdam”, vertelt oprichter Pauline Calmez.

Stephanie (21) groeide op in een onveilige thuissituatie. Ze ontdekte bij Netwerk Nieuw Rotterdam een wereld vol nieuwe kansen en vriendschappen. “Ik vind het leuk dat je bij Netwerk Nieuw Rotterdam mensen ontmoet die ik anders niet snel zou ontmoeten.” Haar inzet bij de Doing Good Meetings getuigt van haar sterke wil om anderen te helpen. Stephanie’s creativiteit, muzikaliteit en sociale aard vormen een waardevolle aanvulling op het netwerk, waar ze al snel vrienden vond die ze ook buiten het netwerk om ziet.

Netwerk Nieuw Rotterdam heeft het leven van Abdurrahman (27) verrijkt. Zijn ontmoetingen met mensen van diverse achtergronden, vluchtelingen of mensen met een beperking, hebben zijn wereldbeeld verbreed en bijgedragen aan bijzondere vriendschappen. “Iets goeds doen voor een ander was altijd al een belangrijke waarde in mijn leven, maar ik geef er nu concrete uiting aan.” Hij benadrukt ook de persoonlijke groei die hij heeft doorgemaakt door regelmatig uit zijn comfortzone te treden.

Jezelf ontwikkelen

DRC kijkt dus met de ogen van een in de praktijk gepokt en gemazeld team van medewerkers van de brandweer en uit de bouwsector. Een risico kan in heel kleine dingen zitten, is hun ervaring: ,,Poetsdoeken, stekkerdozen die veelvuldig worden gebruikt, brandbare buitenopslag tegen de gevel, accu’s die zomaar ergens zijn neergezet… veel oorzaken zitten in dezelfde hoek. Wij zien het overal, ook in de havens. Het bedrijfsgebouw zelf voldoet dan aan de eisen van de BBL (Besluit bouwwerken leefomgeving) maar wij zeggen: dat is alleen de basis. Er zijn andere risico’s. Door al die zaken vast te leggen, creëer je bewustzijn bij de ondernemer. Daarnaast leven bij ondernemers zeer veel vragen op preventief vlak, vooral ook over nieuwe risico’s gerelateerd aan de energietransitie en duurzaamheid.”

In hun risicoanalyses en bijbehorende adviezen fileren Dennis, Marc en hun collega’s haarfijn wat er mis kan gaan, zowel op materieel gebied als op bedrijfsschadegebied. Dat mes snijdt meteen aan twee kanten. ,,Een lager risicoprofiel zou in sommige gevallen de verzekeringspremie positief kunnen beïnvloeden. Geen doel op zich, dat is immers het voorkomen van problemen en het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit. Dat vraagt niet altijd een forse investering, want heel veel is ook organisatorisch aan te passen. Als je je daarvan bewust bent, wordt al veel leed voorkomen.”

Slingeplein 13
3085 EZ Schiedam
info@netwerknieuwrotterdam.nl
Netwerk Nieuw Rotterdam

Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #13. Het volledige magazine is hier te lezen.