Skip links
Clyde Crossing Swing Bridge

Hollandia Infra schittert met de clyde crossing swing bridge

Share

Staalbouwer Hollandia staat mede bekend om zijn mooie projecten in de infrastructuur. In het Schotse Glasgow blinkt zijn nieuwste (meester)werk, de Clyde Crossing swing bridge. Directeur Diederik van Rijn: “Dit wordt een heel belangrijke verbinding voor de nieuw ontwikkelde steden in het gebied.”

Hollandia – Winnaar van de Rotterdamse Ondernemersprijs 2024 – heeft een sterke reputatie opgebouwd met projecten als de Haringvlietbrug, Suurhoffbrug en Maeslantkering. Maar voor een partij met deze kennis en kunde gaan de deuren ook verder in de wereld zeer geregeld open.

De Clyde Crossing swing bridge, een dubbele draaibrug in het nieuwe gebied ten westen van Glasgow, werd dit voorjaar vanaf de kade van Hollandia aan de Hollandsche IJssel op transport gezet. De weg naar Glasgow, via de Nieuwe Maas en onder de Rotterdamse Hef door, was op zichzelf al een operatie die de aandacht trok. Maar echt bijzonder is natuurlijk het pronkstuk zelf dat door drie matadors van Bonn & Mees op de ponton werd gehesen.

Diederik: “Het ontwerp van de Clyde Crossing swing bridge onderscheidt zich op meerdere aspecten. De architectonische vorm heeft een link met de scheepvaarthistorie van de Glasgow regio. Middels pylonen en tuien is getracht een beeld op te wekken dat aansluit bij de voormalige haven. De brug gaat bovendien een groot gebied met meerdere nieuwe steden ontsluiten. Dat alles geeft het een bepaald cachet om hier een werk van deze standing te mogen realiseren.” De Clyde Crossing swing bridge bestaat uit twee draaibruggen die samenkomen.

Hollandia Infra werd gevraagd om het zuidelijk deel voor zijn rekening te nemen. Een imposant brugdeel, 1600 ton zwaar, van 90 x 18 x 38 meter. .”De uitdaging was om de architectonische visie te vertalen in een uitvoerbaar en efficiënt ontwerp met integratie van de bewegingsdelen plus het gegeven van twee bruggen die naadloos aansluiten.”

“Hollandia Infra heeft de naam om als één van de weinige West-Europese partijen in eigen beheer een brug van deze omvang, aard en complexiteit te kunnen ontwerpen, bouwen en monteren, inclusief integratie van bewegingswerk, hydrauliek en elektrische systemen. Je moet ook de faciliteiten hebben die qua grootte en watertoegang passend zijn voor bruggen van deze omvang. Dat hele palet kunnen leveren, is onze signatuur. Daarnaast is Hollandia ook echt een partij die gelooft in partnership en graag samen optrekt om dit soort bijzondere projecten te realiseren.”

Eind april stond een team van Hollandia Infra in Schotland paraat om de plaatsing van de brug op de fundatie te begeleiden. “Millimeterwerk. Alles moet op zo’n moment letterlijk en figuurlijk op zijn plek vallen en dat is eigenlijk naadloos gegaan. We zijn nu in de fase van afbouw en de verwachting is dat we dit najaar kunnen opleveren. De Clyde Crossing swing bridge is een brug met een verhaal. Een mooi verhaal, made in Krimpen aan den IJssel.”

Schaardijk 23
2921 LG Krimpen aan den IJssel
info@hollandiainfra.nl
www.hollandia.biz

Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #14. Het volledige magazine is hier te lezen.