‘Het eiland heeft gigantisch veel potentie’
Ruud en Joey de Gruijter werken bij het Rotterdamse Burando Barging. Het bedrijf zit in de lift met een recente overname, een splinternieuw onderkomen en de uitbreiding met Burando Rail. ,,Als er kansen liggen, moet je die durven pakken. Dat hopen we ook voor Curaçao, het eiland dat we een zeer warm hart toedragen en waar veel mogelijkheden liggen.”
Als matroos bij de marine maakte Ruud in 1987 kennis met Curaçao. Hij bleef er een jaar wonen op de marinebasis en werd verliefd op dat eiland met zijn relaxte sfeer. Een verliefdheid die tot op de dag van vandaag voortduurt. Hij verblijft er regelmatig met zijn familie, onder wie zoon Joey die binnen Burando Barging de functie van Managing Director bekleedt. ,,Curaçao zit in ons hart. We hebben daarom ook weleens gekeken of het interessant voor de Burando Groep zou kunnen zijn om ons daar te vestigen.”
Burando Barging is één van de grootste bevrachters in Noordwest-Europa en gespecialiseerd in het vervoer van liquid cargo. Het bedrijf uit Pernis is voortdurend bezig om te vernieuwen en zet daarom bewust ook grote stappen in verduurzaming. ,,Wij zijn trots op de mooie groep collega’s op kantoor, op onze scheepseigenaren en op collega’s die op de schepen werken.”
Het bedrijf is onderdeel van de Burando Group die in september 2023 100% eigenaar is geworden van de Atlantic Group. Ruud en Joey: ,,De BAG Group is de laatste jaren flink gegroeid onder leiding van CEO Andreas Drenthen. Daarmee zijn onze activiteiten flink uitgebreid, met name in de binnenvaart. De Nature Group, ook onderdeel van Burando, heeft mooie stappen gemaakt in het inzamelen en recyclen van olie. Het is mooi om te zien dat de BAG Group op zoveel fronten actief is.”
Nieuwste poot aan het bedrijf is Burando Rail. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan de vraag van klanten om ook transport over land te realiseren. ,,Er is, door alle ontwikkelingen in de wereld, een toenemende vraag naar alternatieve handelsroutes. En als het over water niet kan, dan gaan we verder over land. Gewoon er een mouw aan passen, zeggen we dan. Dus regelen we nu de hele logistiek van A naar B, via het water en het spoor.”
Ze krijgen het alleen maar drukker, zeggen ze, zittend in het nieuwe onderkomen met een dijk van een view over de Rotterdamse haven. ,,De komende tien, twintig jaar staat er veel te gebeuren. De BAG Group heeft onder meer een douanedienst en is bezig met een eigen terminal in Amsterdam. Alle ingrediënten zijn in huis om een robuust, gezond bedrijf te zijn en te blijven. De teamspirit is goed, iedereen is en voelt zich betrokken.”
Betrokkenheid, dat brengt hen weer bij Curaçao. Ze ondersteunen een paar lokale activiteiten, zoals het wekelijks verstrekken van maaltijden in een arme wijk. ,,Normaal, toch?” Aan de andere kant, mogelijkheden ziet hij genoeg voor het grootste van de ABC-eilanden. ,,Curaçao is een hub tussen Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en de rest van de Caraïben. Die ligging brengt gigantische potentie voor de handel, opslag en logistiek die goed geld kan opleveren. De Julianahaven kan, zonder te baggeren, gewoon grote schepen ontvangen. Als iedereen de neuzen dezelfde goede kant op heeft staan, kan Curaçao uitgroeien tot één van de rijkste eilanden van de Caraïben. Ik hoop dat ik dat ooit mag meemaken.”
—
Arie Den Toomweg 37, 3089 KA Rotterdam
—
Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #16. Het volledige magazine is hier te lezen.