Skip links
Vlaggenparade

Vlaggenparade is er niet alleen voor de fun en het fraaie plaatje

Share

Het is alsof ze er altijd al waren, de zee aan vlaggen bij de Boompjes. Toch hangen ze er ‘pas’ 23 jaar. En ze wapperen daar niet alleen omdat dit zo’n fraai gezicht is. Er zit een diepere gedachte achter en die heeft alles te maken met je thuis en welkom voelen.

De Vlaggenparade Rotterdam, zoals het initiatief officieel heet, is ongeveer 800 meter lang en bestaat uit 230 masten met vlaggen. “Alle 195 (waarnemende) leden van de Verenigde Naties zijn vertegenwoordigd”, zegt Hans den Oudendammer. Hij is de voorzitter van de organisatie, de Stichting Vlaggenparade Rotterdam (VPR), die verantwoordelijk is voor het vlagvertoon tussen de Willems- en Erasmusburg. “De overige 35 zijn gereserveerd voor speciale gelegenheden, maatschappelijke thema’s en evenementen. De komende periode hangen daar bijvoorbeeld vlaggen die Ketikoti, 150 jaar Oogziekenhuis Rotterdam en het Zomercarnaval onder de aandacht brengen. Dat deel van de parade vind je aan Erasmusbrugkant.”

Thuis laten voelen

Het was niet de gemeente, het Havenbedrijf, het bedrijfsleven of de toeristensector die rond de eeuwwisseling het initiatief nam om vlaggen te laten wapperen langs de Nieuwe Maas. Den Oudendammer: “Het waren mensen uit de vlaggenwereld en individuele Rotterdammers die ermee begonnen. Eerst was er sprake van een Vlaggenmuseum, later (in 2007) werd de naam veranderd in Vlaggenparade Rotterdam en kreeg het zijn huidige betekenis. Buiten dat het een mooi gezicht is, willen we met de vlaggen namelijk de bewoners en bezoekers van alle nationaliteiten en identiteiten welkom heten in de stad,
met elkaar verbinden en thuis laten voelen in Rotterdam.”

Trots en welkom

“Veel Rotterdammers met een migratieachtergrond zijn er trots op dat ‘hun’ vlag daar hangt”, vertelt Den Oudendammer verder. “Dat soort reacties krijgen we regelmatig binnen. En dagelijks zie je internationale bezoekers op de Boompjes op zoek gaan naar de vlag van hun land en er foto’s van maken. De parade draagt eraan bij dat zij zich welkom voelen en onderdeel van een multiculturele stad. Dat is precies wat we willen bewerkstelligen.”

Vlaggenparade

Vandalisme

Dat welkom moet er natuurlijk altijd piekfijn uitzien en daarom worden alle landenvlaggen om de drie, vier maanden vervangen. De themavlaggen en -banieren blijven gemiddeld een paar weken hangen en soms maar enkele dagen. “Jaarlijks stellen we daarvoor een programma vast met pakweg vijftien wisselingen. Af en toe verdwijnen er ook vlaggen. Door vandalisme of door mensen die ze om politieke redenen weghalen, zoals we recent zagen met die van bijvoorbeeld Rusland, Israël en Palestina. Gestolen vlaggen worden zo snel mogelijk vervangen.”

Financiële steun

De Vlaggenparade Rotterdam wordt verzorgd door vrijwilligers en een betaalde coördinator. Den Oudendammer: “De afgelopen tien jaar kregen we financiële steun van Stichting De Verre Bergen. Die financiering stopte eind 2023. De gemeente nam het toen voor een jaar over. Voor volgend jaar en daarna zoeken we nu nieuwe partijen die de parade willen ondersteunen. Bedrijven die dit mooie initiatief graag voor de stad willen behouden, kunnen contact opnemen met mij via info@vlaggenparade.nl.”

Boompjes 1
3011 XZ Rotterdam
info@vlaggenparade.nl
www.vlaggenparade.nl

Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #14. Het volledige magazine is hier te lezen.