Jaws zorgde ervoor dat veel mensen niet meer ontspannen in zee zwemmen. De ‘sharks’ van RanMarine zijn ook bijtgraag, maar hebben het daarbij niet gemunt op mensen. Nee, ze maken jacht op plastic en ander afval in het water. RanMarine bedacht deze naar haaien vernoemde waterdrones en produceert ze. De hoofdvestvestiging van die scale-up staat in Rotterdam en hun ‘sharks’ zwemmen inmiddels op tientallen plekken in de wereld.
Het deel van het productaanbod van RanMarine dat op duurzaamheid gericht is, bestaat uit vier autonoom varende waterdrones (ook wel aangeduid als robots): WasteShark, MegaShark, OilShark en SharkPod. “Een vijfde komt eraan”, zegt het internationale hoofd marketing van dit milieutechnologiebedrijf, Patrick Baransky. “Die drone heeft als werktitel ‘BlueShark Reactor’ en helpt cyanobacteriënbloei (blauwalgen, red.) bestrijden in stilstaand water. Die bacteriën kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier. Voor de ‘BlueShark’ bestaat al grote belangstelling van waterschappen. De eerste demonstraties staan voor deze zomer gepland. Dat is het seizoen waarin blauwalg het meest voorkomt. Onze OilShark bevindt zich overigens ook nog in de ontwikkelingsfase. Samen met HEBO Maritiemservice voeren we daarmee tests uit in de haven.”
Geen haaien maar havenarbeiders
Voor RanMarine begon het negen jaar geleden allemaal met een andere ‘shark’, de WasteShark. De oprichter en CEO van het bedrijf, Richard Hardiman, bedacht en ontwikkelde die. Richard komt uit Zuid-Afrika. Een van de places to be voor haaienspotters. Maar het waren geen haaien die hem op het idee van de WasteShark brachten. Nee, dat waren havenarbeiders in Kaapstad.
Patrick: “Zij trokken zijn aandacht terwijl ze met schepnetten drijvend afval uit het havenwater visten. Richard zag dit en dacht: dat moet beter kunnen! Met die gedachte ging hij aan de slag. Hij heeft een ingenieursachtergrond en ontwikkelde wat uiteindelijk de WasteShark zou worden. Dat is een elektrische waterdrone die plastic, ander drijvend afval en vervuilende stoffen uit het water haalt. Zij vaart volledig op batterijen en is daardoor emissievrij. De drone kan handmatig worden bestuurd en vooraf ingestelde routes volgen, waarbij hij urenlang autonoom kan navigeren en werken.”
Zorgvuldig ontworpen systemen
Na de ontwikkeling van een vroeg prototype van de WasteShark kwam Richard in 2016 naar Rotterdam. Dat had alles te maken met PortXL, dat het jaar daarvoor was opgericht. Dat programma heeft als doel om innovaties in de maritieme sector te versnellen door startups and scale-ups te koppelen aan grote bedrijven. “PortXL maakte het mogelijk om Richards idee om te zetten naar een levensvatbaar bedrijf”, vertelt Patrick. “Rotterdam is onze thuisbasis gebleven. Onze hoofdvestiging zit aan de Galileistraat in M4H, waar veel jonge, innovatieve bedrijven zitten. We ontwerpen, ontwikkelen en bouwen al onze software en besturingssystemen in eigen huis. Dat zijn geen kant-en-klare oplossingen, maar zorgvuldig ontworpen systemen. Zij vormen ons intellectuele kapitaal. De assemblage van de drones hebben we uitbesteed aan De Binnenbaan in Zoetermeer. Dat is een werkbedrijf voor onder anderen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In Rotterdam werken 15 mensen bij RanMarine. Daarnaast hebben we (nu nog) kleine kantoren in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.”
Binnenkort bij RiF010
Wereldwijd zijn er momenteel volgens Patrick 113 waterdrones van RanMarine actief. “In 33 landen worden onze vaartuigen nu ingezet. Nee, niet in Rotterdam op dit moment. Behalve dan door onszelf bij de tests die we uitvoeren in de Rotterdamse wateren. Wel zitten we bij RiF010 in de laatste fase van de implementatie van een WasteShark. In Nederland maken onder andere de gemeente Breda, gemeente Zaanstad en de Blauwe Vlag (organisatie voor milieueducatie voor de waterrecreatiesector, red.) gebruik van onze drones.”
Afval verzamelen én data
“Behalve afval uit het water halen, verzamelen onze waterdrones ook data. Daarbij moet je denken aan de temperatuur, de diepte, de pH-waarde, de troebelheid, het zoutgehalte en het gehalte opgeloste zuurstof. Die gegevens worden vastgelegd in RanMarine Connect, dat is een portal waarmee klanten de waterkwaliteit in realtime kunnen visualiseren. Met die combinatie, van afval verwijderen en data verzamelen, onderscheiden we ons in de markt. Die data geeft inzicht in wat er precies in een water zit. Aan de hand daarvan kun je leren hoe je de kwaliteit van het water kan verbeteren en goed houden.”
—
RanMarine Technology
Galileistraat 15
3029 AL Rotterdam
T: 06-16952175
E: info@ranmarine.io
W: www.ranmarine.io
—
Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #17. Lees het hele magazine hier.