Skip links
Fred van Beers

Fred van Beers over MVO en fabrieksuitbreiding

Share

Als wereldmarktleider in de fabricage van offshore funderingen voor windturbines, speelt Sif Group een belangrijke rol in de energietransitie. Behalve maatschappelijk verantwoorde producten maken, leeft bij dat bedrijf ook een maatschappelijk verantwoorde cultuur. “Daarbij ligt onze focus op veiligheid, kwaliteit, gezondheid en milieu”, zegt CEO Fred van Beers, die tevens Havenman van het Jaar is.

De oorsprong van Schmeitz Industriële Fabricage ligt in Limburg. Daar is Sif Group ontstaan en gedeeltelijk nog altijd gevestigd. In Roermond staat, naast een grote productiefaciliteit, ook het hoofdkantoor van dat bedrijf. “In Rotterdam en omgeving hechten ze veel waarde aan de titel Havenman/-vrouw van het Jaar. Daar wordt het alom gezien als een grote eer. In Limburg zegt het de mensen niet veel. Collega’s in Roermond vroegen of dat zoiets was als prins carnaval”, vertelt Brabander Fred van Beers lachend. “Dat houdt je wel met beide benen op de grond, voor het geval zoiets naar je hoofd stijgt. Maar begrijp mij niet verkeerd. Ik ben er heel blij mee. Het is een mooie, eervolle titel die, met name in de regio Rijnmond, positief bijdraagt aan de naamsbekendheid en het imago van ons bedrijf. Zo levert het publiciteit op in de (lokale) media en dat helpt ons bijvoorbeeld weer bij het aantrekken van nieuwe medewerkers.”

‘Haventeam van het Jaar’

In zijn dankwoord bij zijn uitverkiezing zei Fred dat de titel eigenlijk ‘Haventeam van het Jaar’ zou moeten heten. “Succes behaal je samen, als team”, zegt hij. “In m’n eentje krijg ik hier op de Maasvlakte niets voor elkaar. Samen maken we het mogelijk dat hier gigantische monopiles (stalen buizen, red.) voor de fundering van windturbines voor windparken op zee worden geproduceerd. En dankzij de uitbreiding van de fabriek kunnen we nu nóg grotere monopiles maken: tot 120 meter lang en met een diameter tot 11 meter.”

De door Fred genoemde uitbreiding van de Sif-fabriek op de Tweede Maasvlakte was de hoofredenen waarom hij in november tot Havenman van het Jaar 2024 werd verkozen. Die uitbreiding vond plaats tussen april 2023 en mei (de maand waarin de nieuwbouw officieel geopend werd) van dit jaar. Met de bouw kreeg de in 2016 geopende bestaande fabriek, die een oppervlakte heeft van 40.000 m2, er 60.000 m2 bij. Met het meer dan verdubbelen van de productiefaciliteit was een investering gemoeid van 328 miljoen euro.

Fred van Beers

Mede mogelijk gemaakt door…

“De helft van die investering is opgebracht door klanten die orders bij ons plaatsten om die nieuwe fabriek aan het draaien te krijgen”, zei Fred in januari toen hij de penning en oorkonde in ontvangst nam die bij de titel Havenman/-vrouw van het Jaar horen. “Naast een teamprestatie is het dus zeker ook een klantprestatie. Wij zijn hen zeer dankbaar voor hun bijdrage.”

Door de fabrieksuitbreiding had Sif ook veel nieuw personeel nodig. 200 mensen ongeveer. “Er werken nu circa 800 mensen voor ons”, geeft Fred aan. “Ongeveer 400 op de Maasvlakte en eveneens rond de 400 in Roermond. Met de krappe arbeidsmarkt en het grote tekort aan technisch personeel is het een hele toer om de vacatures gevuld te krijgen. In Nederland zijn daar lang niet genoeg mensen voor te vinden. Daarom richten wij ons ook op het buitenland.”

IMVO-convenant

“85% van de medewerkers in de fabriekshallen komt van buiten Nederland”, vertelt Fred verder. “Met name uit Oost- en Zuid-Europa en Zuid-Afrika. Zij komen bij ons via uitzendbureaus. Dat er spelers in die branche zijn die slecht met arbeidsmigranten omgaan, is helaas bekend. Wij letten er dan ook heel goed op of zaken als huisvesting, betaling en scholing goed geregeld zijn. Die moeten 100% in orde zijn. Ontdekken we misstanden, dan beëindigen we de samenwerking met een bureau meteen. Ook hebben we ons actief ingezet voor het IMVO-convenant voor onze sector. Daarin staan afspraken om misstanden in de internationale keten als uitbuiting, dierenleed of milieuschade te voorkomen en aan te pakken.”

Instelling telt zwaar mee

De strenge normen die Sif Group hanteert voor uitzendbureaus is goed een voorbeeld van hoe het bedrijf maatschappelijk verantwoord ondernemen invult in de praktijk. Fred: “Duurzaamheid en het welzijn van onze mensen staan altijd voorop bij ons. Daarom zetten we ook in op een lange samenwerking. Na een half jaar krijgen uitzendkrachten de mogelijkheid om bij ons in dienst te komen. Komen ze uit het buitenland, dan helpen wij hen bij het vinden van permanente huisvesting en integreren in de Nederlandse samenleving. Bij nieuwe mensen letten we trouwens vooral op hun instelling. Zijn ze positief, enthousiast, leergierig. Dat soort zaken telt zwaar mee. De bekwaamheden die nodig zijn om het werk goed en veilig uit te voeren kunnen wij hen leren, mochten die ontbreken. Het enthousiasme om er echt wat van te maken niet. Dat moet uit henzelf komen.”

Vrouwen en veiligheid

Het woord veiligheid viel al. “Onze focus ligt op veiligheid, kwaliteit, gezondheid en milieu”, aldus Fred. “Met al die tonnen wegende materialen en producten waarmee wij werken, staat veiligheid op één. Op de site gelden strikte regels. Iedereen kent het belang daarvan, maar helaas hebben veel mannen – als man mag ik dit zeggen [zegt Fred met een lach] – de neiging om daar soms wat makkelijk mee om te gaan. Vrouwen zijn daar over het algemeen veel strikter in. We zijn dan ook actief op zoek naar meer vrouwelijke medewerkers. In de fabriekshallen is nu tussen de 7 en 8% vrouw. We zouden dat graag zien groeien naar 20%. Wij geloven erin dat dit een gunstig effect heeft op de veiligheid en ook voor een andere dynamiek en sfeer zorgt.”

windturbines

Het groene voorbeeld

Als onderneming die van windenergie leeft, moet Sif het groene voorbeeld geven. “We streven ernaar om tegen 2030 al onze primaire bedrijfsactiviteiten in Nederland CO2-neutraal te maken. En vanaf 2027 produceren we al op basis van zero-waste. Dat houdt in dat dan zowel onze producten als processen circulair zijn. Op de Maasvlakte werken we al met een systeem voor volledige afvalscheiding. De stroom die we hier gebruiken, wekken we voor een deel zelf op met een windturbine op het terrein. Dat is een grote offshore turbine met wieken die je normaal alleen op zee ziet. Wij zijn dan ook de enige met zo’n turbine op land. Verder zijn we bijvoorbeeld bezig met zonnepanelen op de daken van de fabriekshallen, maar daar stuiten we verzekeringstechnisch nog op een aantal hobbels.”

Een jaar te vroeg

Behalve voor het milieu heeft Sif volgens Fred ook oog voor de mensen in de omgeving van de fabriek. “Daarbij kijken wij (veel) verder dan de Maasvlakte, want daar woont zoals bekend niemand. Zo sponsoren wij bijvoorbeeld de jeugdafdeling van VV Rozenburg en hebben we ons recent aangesloten bij het DeltaPORT Donatiefonds.”

“Als het om mens en milieu gaat, nemen we onze verantwoordelijkheid. Zowel via MVO als met de producten die wij maken. Wij zijn volledig overtuigd van het belang van de energietransitie. Met onze offshore funderingen dragen we daaraan bij. Daarvoor zijn we nu druk bezig om de productie en processen in de nieuwe hal op het beoogde niveau te krijgen. Wat dat betreft is de verkiezing tot Havenman een jaar te vroeg gekomen. Want na de oplevering begon eigenlijk pas het echte werk: het optimaal laten draaien van de uitbreiding. Als dat succesvol is afgerond, zijn wij wat mij betreft het Haventeam van het Decennium. [En met een lach:] Al zullen ze ons in Limburg dan waarschijnlijk met een Raad van Elf of zo vergelijken.”

Sif Group
Mijnheerkensweg 33
6041 TA Roermond

www.sif-group.com/nl

Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #17. Lees het hele magazine hier.